TENSIUNI ARTIFICIAL CREATE IN LUMEA SPORTURILOR DE CONTACT
Amatto Zaharia raspunde elegant atacurile sub centura venite din partea lui
Florentin Marinescu si Eduard Irimia:
„A ataca sotia cuiva doar pentru niste frustrari sau razbunari personale,
denota lipsa de onoare si caracter.
Totul pana la familie”.
In urma cu doar cateva zile a avut loc o lupta sportiva mai putin obisnuita, intre Mircea Badea si Teodor Emi, aceasta fiind incheiata in runda a doua prin abandonul prezentatorului TV.
Desi majoritatea covarsitoare a comentariilor venite atat din partea lui Mircea Badea cat si din partea mass-media au fost laudative la adresa modului corect, civilizat si decent, in care Federatia Romana de Kempo a gestionat situatia, nu au intarziat sa apara si cateva atacuri din partea presedintelui FR Arte Martiale, Florentin Marinescu, precum si a presedintelui Superkombat, Eduard Irimia.
Florentin Marinescu
(presedintele Federatiei Romane de Arte Martiale)
“Domnul Amatto Zaharia l-a aţâţat pe Badea să se bată…..Domnul Amatto Zaharia nu a încercat să-l facă pe Badea să renunţe……Domnul Amatto Zaharia a vrut doar să facă reclamă federaţiei…….. Domnul Amatto Zaharia a pus un om de pe stradă să se bată cu un luptător profesionist……Pentru ca persiflarea să fie totală, domnul Amatto Zaharia şi-a trimis nevasta să arbitreze de parca nu se mai gasea un barbat…..”, sunt acuzatiille pe care i le aduce Florentin Marinescu, presedintele FR Arte Martiale, omologului sau de la Kempo.Eduard Irimia
(presedintele Superkombat)
”Domnul Amatto Zaharia nu trebuia sa organizeze singur acest eveniment fara sa invite pe nimeni.......Domnul Amatto Zaharia a legalizat practic bătaia între persoane fara pregatire.......Superkombat isi rezervă dreptul de a nu mai organiza gale în parteneriat cu Federaţia de Kempo pentru a evita confuzia dintre branduri”, sunt acuzele pe care i le-a adus seful Superkombat, Eduard Irimia, reprezentantului FR Kempo.
Pentru a afla adevarul si realitatea din spatele acestui meci stam de vorba cu domnul Amatto Zaharia, presedintele Federatiei Romane de Kempo.
Domnule Amatto Zaharia, cum comentati organizarea unei intreceri sportive intre un luptator profesionist si un amator, un “ civil”?
De la bun inceput se impune precizarea ca eu personal am insistat in repetate randuri pe langa Mircea Badea ca aceasta intrecere sa nu aiba loc, in ciuda faptului ca ei erau legitimati oficial ca sportivi la acelasi club. Am incercat de foarte multe ori sa-l fac sa inteleaga ca o astfel de intrecere nu are niciun rost. Apoi, cand am vazut ca dorinta de a se intrece in plan sportiv era foarte mare, i-am sugerat ca aceasta ar fi mai bine sa aiba loc ca un simplu sparring in cadrul unui antrenament obisnuit, fara spectatori, lucru cu care el a fost de accord pentru ca nici eu si nici Mircea Badea nu am dorit prezenta publicului sau a mass-mediei la aceasta intrecere din cadrul antrenamentului obisnuit.
Niciun moment nu s-a pus problema mediatizarii acestui eveniment. Ulterior insa, atat Mircea Badea cat si Teodor Emi si-au invitat si prietenii sa fie prezenti, acestia filmand cu telefoanele mobile. Practic, a avut loc o intrecere sportiva in timpul unui antrenament obisnuit, in cadrul clubului la care cei doi sportivi sunt legitimati oficial. Nimic mai mult. Pentru sporturile de contact nu este nimic neobisnuit in asta. De foarte multe ori, la sparring-urile sau trialurile pe care le organizam, avem si public format din colegi sau prieteni. De aceasta data insa, doar numele si prezenta lui Mircea Badea au adus o mediatizare excesiva acestui gen de intreceri sportive pe care atat noi cat si alte cluburi specializate in sporturile de lupta le organizam in mod regulat, exact in acelasi fel. Nu va ascund faptul ca mi-as dori sincer ca mass-media sa nu se opreasca aici si sa continue sa ne mediatizeze cel putin in egala masura si atunci cand sportivii nostrii obtin performante la competitiile internationale. Normal ar fi ca toti campionii adevarati, sportivi de inalta performanta, sa fie mediatizati la nivelul acesta si nu doar cancan-ul din jurul sportului sa beneficieze de o asemenea expunere. Spre exemplu, sparring-ul dintre Mircea Badea si Teodor Emi a beneficiat de o super-mediatizare in timp ce despre victoria foarte importanta obtinuta cu multa munca de Benny Adegbui impotriva campionului Hesdy Gerges, nu s-a scris mai nimic, ceea ce nu este corect fata de valorile adevarate din sporturile de contact.
Revenind la subiect, abordarea acestuia ca fiind o lupta intre “un om obisnuit de pe strada” si “un luptator profesionist” este total incorecta si profund gresita deoarece, in realitate, Teodor Emi nu este un luptator profesionist iar Mircea Badea nu este “un om obisnuit de pe strada” in ceea ce priveste sporturile de contact.
Mircea Badea nu este un neavenit in domeniu, nu este un “civil” luat de pe strada si bagat cu forta in sala pentru a lupta. Am sa argumentez in cele ce urmeaza. Teodor Emi, practica Wushu si MuayThai de vreo 14-15 ani. Absolvent de ASE, acesta nu are nici statutul si nici pregatirea de luptator profesionist, practicand sportul doar in timpul liber. Nivelul de sportiv amator al lui Teodor Emi, care merita tot respectul pentru spiritul combativ si fair-play, s-a vazut foarte clar si din imposibilitatea acestuia de a-si controla emotiile in timpul meciului, din folosirea loviturilor cu o agresivitate nejustificata de reactia adversarului dar si din executarea foarte precipitata a tehnicilor de lupta.
Pe de alta parte, Mircea Badea nu este absolut deloc “un om obisnuit de pe strada” care nu are legatura cu sportul de contact. Pentru cei care nu stiu si care au impresia ca este un simplu “civil” neavizat, le aduc la cunostinta faptul ca Mircea Badea practica in mod regulat sporturi de contact de peste 25 de ani atat sub coordonarea atat a unor instructori romani cat si straini.
Mircea Badea este cu siguranta un atlet din toate punctele de vedere. Are forta, mobilitate, reactie si reflexe foarte bune dar si o conditie fizica exceptionala, fiind dezavantajat insa de lipsa experientei competitionale, acesta fiind practic primul sau meci din intreaga sa activitate sportiva.
Aceasta lipsa de experienta competitionala precum si emotiile inerente primului meci si-au pus amprenta decisiv asupra evolutiei lui Mircea din timpul luptei care insa, a fost una cu mult peste asteptari. Este de apreciat insa faptul ca, desi are 40 de ani, si-a dorit sa participe la un astfel de eveniment, acceptand toate regulile si intrand pe un teren competitional total nefamiliar lui, dand dovada astfel de mult curaj. A promis ca vine? A venit. A promis ca lupta intr-un cadru sportiv? A luptat. A acceptat toate regulile stabilite de adversar? Le-a acceptat. Acceptarea “a orice” poate fi o dovada si de teribilism cum a afirmat dl.Tolontan in GSP dar poate sa denote si mult curaj, iar pentru acest curaj Mircea Badea merita tot respectul. In final, pregatirea fizica foarte buna a sportivilor, arbitrajul impecabil si desfasurarea intrecerii pe o suprafata de concurs care a permis stoparea si fracturarea luptei atunci cand unul dintre cei doi se afla in pericol, a facut ca aceasta intrecere sa se incheie fara absolut nicio vanataie de ambele parti. Sper ca din aceasta poveste ambii combatanti sa fi invatat cate ceva.
Domnul Florentin Marinescu v-a acuzat, citez, “au adus golania de pe strada in sala de sport”. Cum comentati?
Cu siguranta atunci cand domnul Marinescu a declarat acest lucru nu a avut toate datele problemei asa cum vi le-am prezentat anterior. Mi-ar pare sincer rau ca Mircea Badea sa fie catalogat drept un golan de catre domnul Marinescu, doar pentru ca acesta a participat la un sparring cu public, in calitate de sportiv legitimat al federatiei. Noi ne-am implicat de-alungul timpului in diverse campanii impotriva violentei, considerand benefic ca cei care au astfel de inclinatii sa-si elimine energie negativa prin diverse intreceri sportive, intr-un cadru organizat si in niciun caz pe strada, lucru care s-a si intamplat. Sportul are si un rol social-educativ, inclusiv prin canalizarea persoanelor dornice de lupta si adrenalina catre salile de sport specializate, evitandu-se in acest fel violenta stradala. In cazul sporturilor de contact, se intampla chiar si intre sportivii titrati sa mai apara tensiuni, orgolii, care se rezolva de fiecare data in mod sportiv, in ring. Din punct de vedere al organizarii unui sport lucrurile sunt foarte simple. Oamenii obisnuiti, de pe strada, vin si se legitimeaza la federatia si sportul pe care doresc sa il practice, efectueaza vizita medicala dupa care participa la antrenamente si intreceri sportive. Acesta este parcursul normal in orice federatie,in orice sport, inclusiv in cea de Arte Martiale, iar acest parcurs a fost urmat si respectat si in cazul nostru. Evenimentul despre care facem discutie nu a avut absolut nimic neobisnut fata de altele, el iesind in evidenta doar prin numele “Mircea Badea” si atat.
Domnul Florentin Marinescu v-a acuzat ca ati vrut sa va faceti imagine prin organizarea acestui eveniment.
As da dovada de o foarte mare ipocrizie daca as spune ca nu ma bucura faptul ca Federatia Romana de Kempo a fost intens mediatizata si-i multumesc in mod special lui Mircea Badea pentru aceasta dar, nu a fost in niciun caz scopul nostru initial, nici al lui, nici al lui Teodor Emi si nici al meu. Sunt convins ca dca am fi dorit sa facem un show TV din treaba asta, ne-am fi priceput si noi sa-l organizam intr-o sala special destinata, cu mii de spectatori platitori de bilete, cu transmisie “live”, cu promo-uri in avans, cu feedback-uri dupa gala, cu sponsori si profit financiar, etc. Discutia noastra nu a luat in calcul niciodata aceste lucruri iar intelegerea noastra initiala a fost cu totul alta asa cum am precizat anterior. Fata de intelegerea initiala insa, situatia s-a schimbat atunci cand cei doi, cu o zi-doua inainte de meci, au fost de acord sa permita accesul mai multor prieteni si jurnalisti (motiv pentru care a trebuit sa creez un altfel de ambient pentru ca acestia sa nu intre in suprafata de joc), care la randul lor au filmat cu telefoanele mobile. In rest totul a fost absolut civilizat si in limitele sportivitatii atat din partea celor doi cat si din partea celor prezenti carora vreau sa le multumesc pe aceasta cale pentru decenta si fair-playul de care au dat dovada.
Florentin Marinescu v-a acuzat ca v-ati pus sotia sa arbitreze, citez, “de parca nu se mai gasea un barbat sa faca asta”. Cum comentati?
Sunt mai mult ca sigur ca este vorba doar de o neintelegere jurnalistica. Este adevarat ca exista printre noi si cativa pseudo-specialisti ale caror elucubratii rasuflate citate din cartile de povesti nemuritoare pe care le citesc seara inainte de culcare, mai produc efecte in capul unora care inca mai cred ca maestrii zboara pe varful spicelor de grau dupa care te ucid cu privirea. Din pacate, mai sunt si cativa care pozeaza in virginele neprihanite ale artelor martiale chiar daca ei sunt de cand se stiu “ciripitori” cu acte-n regula la Securitate. Performantele unora dintre ei in Artele Martiale, ca sportivi, antrenori sau organizatori, pot fi scrise lejer si cu spatii largi pe spatele unui tichet de tramvai. Din fericire pentru noi, domnul Marinescu nu se enumera printre acestia, domnia sa fiind unul dintre putinii maestrii autentici, un adevarat vector de educatie si moralitate, care nu ar putea fi capabil niciodata de un asemenea misoginism si de o asemenea lipsa crasa de bun simt. Domnul Marinescu nu ar fi capabil niciodata de o mitocanie atat de grosolana incat sa atace in mod gratuit si nejustificat sotia sau familia cuiva si sunt absolut convins ca domnia sa ii va sanctiona intotdeauna pe cei care au astfel de atitudini dezonorante. Sunt absolut convins ca un expert de talia domniei sale, care stie cu ce se mananca sportul de lupta, care a castigat foarte multe titluri ca sportiv in Artele Martiale, care a scos zeci si sute de campioni in calitate de antrenor de Arte Martiale, care a arbitrat foarte multe meciuri de inalta valoare si care a organizat in mod direct sute de competitii sportive nationale si internationale avand astfel o inalta expertiza in acest domeniu, nu ar fi putut avea vreodata o astfel de pozitie misogina si lipsita de bun simt impotriva unui arbitru-femeie.
Cine este Sanda Zaharia?
Pentru publicul larg trebuie mentionat ca arbitrajul la centru al acestei intreceri sportive a fost asigurat de Sanda Zaharia care practica sporturi de lupta de peste 25 de ani, fiind multipla campioana nationala, europeana si mondiala, dar si arbitru international.
Sanda este maestru emerit al sportului si antrenor emerit iar in calitate de arbitru international are peste 1000 de meciuri arbitrate la centru din care peste 600 la campionatele europene si mondiale.
Dealungul anilor, Sanda a arbitrat la centru foarte multi campioni autentici de genul Tita Marius, Tolea Ciumac, Aurel Pirtea, Ion Pascu, Miodrag Olar, Mirel Dragan, Daniel Asaftei, Boros Gabriel si multi, multi altii incat, in mod sigur, un sparring de acest nivel dintre Mircea Badea si Teodor Emi nu i-ar fi pus vreo problema. Dar motivul principal pentru care Sanda a arbitrat acest meci nu a fost cauzat doar de gradul ei foarte ridicat de specializare ci dintr-un motiv cu mult mai simplu si pe care ar putea sa-l inteleaga oricine fara sa fie vreun mare expert in sport, cu conditia doar de a nu fi orbit de frustrari, invidii sau rautati meschine: cand un meci este arbitrat de "o doamna", atat comportamentul publicului cat si cel al combatantilor devine mai elegant in limbaj, in atitudine. Iar noi tocmai asta ne doream, un climat civilizat si elegant din toate punctele de vedere. Sunt convins ca exista foarte multe femei in tara asta care pot arbitra fara probleme intreceri sportive intre barbati, chiar daca au "nesansa" sa fie sotiiile sau fiicele cuiva. Eu nu cred ca locul femeii este in mod obligatoriu la cratita, am convingerea ca mari campioane in sporturile lor pot arbitra fara nicio problema meciurile dintre barbati si cred cu tarie ca nu ar trebui sa fie interzise mariajele intre femei si barbati in cazul “nefericit” in care activeaza in acelasi sport. Pe de alta parte, la modul general si fara sa aiba vreo legatura cu subiectul in cauza si nici cu declaratia domnului Marinescu care repet, sunt convins ca a fost cauzata doar de o neintelegere jurnalistica, este foarte clar ca pe aceasta planeta mai exista si barbati care au coloana vertebrala la fel de tare ca salcia in bataia vantului si care, dintr-o lasitate dusa la extrem, stiind ca nu pot face fata intr-o lupta directa cu tatal, cauta momentul potrivit pentru a-i ataca copiii sau sotia. A ataca insa copiii sau sotia cuiva doar pentru frustrari si razbunari personale, nu denota decat lipsa de onoare si caracter. Totul pana la familie. Fara sa aiba vreo legatura cu articolul in cauza, vreau sa profit de aceasta ocazie si sa-mi cer scuze fata de Sanda pentru toate nemerniciile si mojiciile pe care a trebuit sa le suporte de-a lungul anilor pentru marele pacat de a fi…sotia mea.
Domnul Eduard Irimia, presedintele Superkombat, v-a acuzat ca “prin acest meci ati legalizat bataia intre interlopi sau persoane fara pregatire”.
“Mircea Badea nu si-a dorit joace rolul lui Nikita in spectacolul domnului Irimia si nici Teodor Emi nu si-a propus sa fie Savarina”.
Domnul Irimia este un foarte bun diplomat si de aceea am fost surprins, atat eu cat si foarte multe lume din sport care cunoaste modul corect in care am abordat intotdeauna relatia cu Superkombat, de aceste declaratii si atacuri nejustificate la adresa mea. Domnul Irimia are perfecta dreptate in ceea ce priveste necesitatea impunerii unui standard de educatie si calitate umana a celor pe care-i lasam sa participe la astfel de meciuri, tocmai pentru ca imaginea noastra sa nu aiba de suferit. In acest sens, domnia sa este exemplu pentru noi toti, de la care avem multe de invatat, in special in ceea ce priveste rigurozitatea cu care isi alege luptatorii, acestia fiind in totalitatea lor niste exemple de moralitate, niciunul dintre participantii la evenimentele domniei sale nevand vreodata vreo legatura cu violenta stradala. Cat despre intalnirea dintre Mircea Badea si Teodor Emi, domnia sa are deasemenea perfecta dreptate. Sunt absolut convins ca domnul Irimia, avand o inalta expertiza in domeniu, ar fi reusit sa organizeze cu aceasta ocazie un eveniment TV de mare succes de genul “Se cauta un greu” sau “Stele verzi”, show-uri in care domnia sa organiza fara nicio problema meciuri intre ospatari si bucatari, intre campioane de box si fete de oras, intre mancatorii de pop-corn si batausii de discoteca, intre actori si cantareti care, desi nu aveau nicio legatura cu sportul si nu erau legitimati la nicio federatie, isi rupeau nasurile si isi umflau ochii in numele entertaimentului, sub sloganul “fara violenta”. Din pacate, de aceasta data, organizarea unui astfel de super-show nu a fost posibila. Domnia sa trebuie sa inteleaga ca noi nu am organizat si vandut un eveniment TV ci am organizat un simplu meci-sparring in timpul unui antrenament de rutina. Mai mult decat atat, am convingerea ca Mircea Badea nu si-ar fi dorit sa joace rolul lui Nikita in spectacolul domnului Irimia si nici Teodor Emi nu si-a propus sa fie Savarina.
Domnul Eduard Irimia v-a criticat si pentru faptul ca ati organizat singur acest eveniment” motiv pentru care a anuntat ca “isi rezerva dreptul de a nu mai organiza gale in parteneriat cu FR Kempo”. Cum comentati?
Domnul Irimia stie foarte bine ca eu nu trebuie sa cer voie nimanui, nici macar domniei sale, atunci cand organizez evenimente sau intreceri sportive intre sportivii legitimati oficial la federatie, indiferent de genul sau anvergura acestora. Cat despre relatia dintre Superkombat si Federatia Romana de Kempo as dori sa-i aduc aminte domnului Irimia ca eu nu l-am sunat niciodata pentru a-i solicita vreun astfel de parteneriat sau pentru a-i solicita sprijinul in vreun fel, logistic, financiar sau de cadru legal, ci din contra, domnia sa a insistat si a apelat la mine de nenumarate ori atunci cand s-a aflat la ananghie, iar eu l-am sustinut ori de cate ori a avut nevoie de mine, chiar si in momentele foarte dificile. Federatia Romana de Kempo nu a solicitat niciodata vreun parteneriat cu Superkombat ci din contra, Superkombat a fost cel care a solicitat intens si in repetate randuri sprijinul nostru, iar noi i l-am oferit. Fiind convins insa ca exista si alte federatii cu care domnul Eduard Irimia ar putea colabora foarte bine, ii urez mult succes in continuare in tot ceea ce face.
Personal consider total nejustificata si neproductiva crearea artificiala de tensiuni si conflicte precum si continuarea acestora. Consider deasemenea ca ar fi cu mult mai corect, benefic si constructiv, daca fiecare dintre noi ne-am focaliza energia pentru a promova si dezvolta organizatiile pe care le reprezentam, pentru a scoate in evidenta lucrurile bune pe care le fac sportivii si antrenorii nostrii, si nu de a ne pierde timpul doar pentru a arata cu degetul lucrurile gresite pe care le fac altii.
Articol preluat dupa www.iclara.ro